Backblaze: Ubegrænset plads for maks 5$

Tænk hvis man kunne få ubegrænset backup plads, til under 5 dollar om måneden. Ja det ville være dejligt, men hov det er faktisk muligt med BackBlaze. I dette indlæg vil vi kigge nærmere på hvordan Backblaze kan tilbyde denne service, når det er helt umuligt for andre firmare bare at tilbyde 50 GB plads til den pris.

Hele hemmeligheden ligger i måden hvorpå BackBlaze har opbygget deres storagesystem, eller endnu vigtigere hvilket hardware de bruger til det. BackBlaze er mere end villige til at dele ud af deres hemmelighed, og jeg vil i dette indlæg beskrive hvad de har gjort.

I en tid hvor prisen på harddiske midlertidigt er på vej op, er firmaer som BackBlaze selvfølgelig presset, i og med deres forretning afhænger af kvaliteten og prisen på harddiske. BackBlaze har dog hele vejen i gennem valgt at bygge deres forretning på almindelige hjemme harddiske, og når jeg siger hjemme tænker jeg egentlig bare på SATA diske og ikke SAS harddiske. Dette gør at prisen i forvejen er forholdsvis lav, og de kan opnå meget plads for billig penge.

Desuden har BackBlaze ikke benyttet sig af købte teknologier som f.eks. servere fra Dell, eller HP, eller lagerplads i en ekstern sky. Nej i stedet har BackBlaze valgt at bygge deres egne storageservere, som består af et selvbygget kabinet. PÅ billedet herunder kan du se disse kabinetter i deres datacenter:

BackBlaze servers
Hver af disse servere kan rumme 135 TB, dette er enorme datamængder men på trods af dette, tager det kun 25 dage at fylde sådan en server, grundet deres nyelige ændringer af bundkort, ram og CPU og måske vigtigst af alt styresystem.
Serverne rummer 45 3 TB harddiske fra HItachi, som tilsammen koster den lille sum af ca. 5000$. Tro det eller ej, jeg er ikke sarkastisk, prisen er faktisk ingenting sammenlignet med hvad det ville have kostet for firmaet at lagre deres backup filer i skyen hos f.eks. Amazone.

Er du ikke så meget ind i, hvor meget digital data fylder, og sidder derfor og undre dig over, om 135 TB overhovedet er meget, kan jeg oplyse dig om at du kan lagre: 45000000 sange af 3 mb stykket. Dette er enorme mængder data, som ingen privat kunde nogensinde vil komme i nærheden af at kunne lagre hjemme på den almindelige computer.

Hastigheds forbedringer
Selvom harddisk priserne midlertidigt er på vej i vejret, grundet jordskælv og andre kriser i østen, er prisene på bundkort, CPU og ram faldet drastisk over de seneste år. Derfor har det været muligt for BackBlaze at opgradere deres CPU fra en Intel Core 2 duo, til en i3 processor, dette har kombineret med en øget ram mængde til 8 Gb, gjort at serveren er blevet markant hurtigere. Desuden udskiftede de bundkortet i de nye servere med et nyt fra Supermicro som har hele 2 Gbit porte, hvilket kan anvendes til enten failover eller balancering af data.

MEd hensyn til styresystemet udskiftede man debian 4 med debian 5, samt ændrede filsystemet, til ext4 hvilket har givet mulighed for hurtigere skrivehastighed.

Læs mere om server opsætningen bag BackBlaze her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *