Ebog: Hvorfor skal jeg tage backup af min blog?

Lige meget om du har opbygget din hjemmeside i et af de mange CMS systemer som f.eks. WordPress eller om du har kodet bloggen selv, indeholder din hjemmeside ofte vigtige data, som du selvfølgelig ikke vil miste.

Af den grund skal du selvfølgelig altid huske at tage en backup af din hjemmeside, som ofte består af to dele.
En database hvor alle dine oplysninger som f.eks. indlæg på bloggen, indstillinger osv. bliver gemt. Derudover er der en mappe på FTP serveren som indeholder hele din hjemmeside og alle de filer som får den til at fungerer. Disse filer viser din hjemmeside og i mange tilfælde er det også i disse mapper, billeder, video og andet som du uploader bliver gemt.
Alt dette gælder i hvert fald, hvis du ligesom BackupBlog.dk anvender WordPress til at udgive dine blogindlæg.

Der er mange måder at tage backup af din database og FTP server på, en af dem er ved hjælp af WordPress plugins som du kan læse mere om på side 4 eller ved at gøre det fuldstændig manuelt som du kan lære på side 8.

Du sidder sikkert og undre dig over hvorfor hvor det er din opgave at tage backup af din blog. Mange tror at webhotellet hvor bloggen er hostet også sørger for at tage backup. Dette er ikke altid tilfældet og specielt med de mange lavpris webhoteller som skyder op overalt på internettet skal du læse betingelserne meget grundigt igennem inden du beslutter at overlade backup proceduren til webhotellet. Mange webhoteller tager nemlig backup, men forsikre ikke kunderne om at kunne genskabe data hvis uheldet er ude. Mister du derfor din index fil eller dit stylesheet til din blog, står du med håret i postkassen, hvis du ikke selv har gemt en kopi på din egen computer.

Et godt eksempel på en skrækhistorie som dog endte godt er fortællingen om hvordan Surftown fornyeligt måtte genskabe kundernes data fra deres eksterne backup. Herunder kan du læse indlægget fra bloggen om netop denne episode:

Efter weekendes massive skybrud i København har en af Danmarks største udbydere af webhoteller været plaget af kæmpe nedbrud og har måtte flytte stort set alle deres servere til et nyt datacenter. Dette skyldtes at de massive regnmasser ikke kunne holdes ude for det ellers så sikre datacenter i København. Det var faktisk så slemt at det væltede ind med ca. 10 millioner liter vand som beredskabsstyrelsen så senere har pumpet ud. Men dette er langt fra sagens kerne når vi snakker backup.
Efter Surftowns teknikkere havde flyttet alle serverne til et helt nyt datacenter på amager, viste det sig nemlig at den ene storageserver var tvunget til at blive gendannet fra en backup.
Allerede her kan man se hvor nyttig en ordentlig backup har været, for det dreje sig om flere tusinde kunder som lå på den server og havde Surftown mistet alt det data vil de fremover have svært med at børste det dårlige rygte af sig.
Surftowns teknikkere har helt sikkert været på overarbejde, men denne historie er et klart bevis på hvor vigtig en ordentlig backup er, og Surftown har helt sikkert brugt lang tid forinden på at gennemgå denne backup procedure som de nu har været ude for.
Det er selvfølgelig godt at det lykkedes at gendanne alt data til storageserveren sådan at webhotellerne kunne komme op at køre igen. Mange webshops og store hjemmesider var dog nede i helt op til en uge, hvilket selvfølgelig er helt uacceptabelt. Havde man i dette tilfælde selv taget backup af sin hjemmeside, kunne man have flyttet hjemmesiden til et nyt webhotel, sådan at nedetiden ville blive formindsket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *