Ebog: Manuel backup af WordPress

For at tage en manuel backup af en WordPress blog kræves det selvfølgelig at man har adgang til den server hvor bloggen er hostet. Den mest anvendte forbindelsesmetode til at up- og downloade filer til en server er ved hjælp af FTP. Desuden kræves det adgang til databasen hvor WordPress gemmer alle guldkornene.
Disse krav gør at du ikke kan foretage manuel backup af en blog hostet på f.eks. WordPress.com

Trin 1 – backup af filer
Det første du skal gøre når du vælger at tage en manuel backup af din WordPress blog er at opsætte en fornuftig mappestruktur på den location hvor du vil lagre dine backup filer. Min mappestruktur er egentlig meget simpel og går ud på at jeg har en overordnet mappe kaldet ”Backup Websites” i denne mappe har jeg en mappe med den hjemmeside jeg tager backup af, i dette tilfælde ”backupblog.dk”. I denne mappe har jeg yderligere mapper, for den dato hvor jeg har foretaget backuppen. Denne kalder jeg f.eks. 24-12-2011, hvilket betyder at denne mappe indeholder en backup fra juleaften.

I denne mappe gemmer jeg alle filerne fra bloggen, som jeg henter ned via. FTP. Dette gøres simpelt ved hjælp af enten Windows Explorer eller et dedikeret FTP program. I mange tilfælde er hostnavnet til dit webhotel det samme som dit domænenavn, mens brugernavnet og passwordet er det samme som til kontrolpanelet på dit kontrolpanel. Er dette ikke tilfældet kan du helt sikkert finde dine login oplysninger i din velkomstmail eller dit kontrolpanel.

Når du har logget ind finder du den mappe hvor din WordPress blog ligger og trækker derefter alle filerne over i den mappe du har lavet på din egen computer. Du kan markere alle filerne ved at trykke ctrl+a eller Command+a på Mac.

Din computer vil nu begynde at downloade hele din blog, og alt efter hvor mange filer der er og hvor meget de fylder kan det tage alt fra 1 minut til flere timer.
Når computeren er færdig med at downloade filerne mangler du kun trinto som er at tage backup af din mysql database.

Trin 2 – backup af database
De fleste webhoteller giver dig mulighed for at tilgå phpMyAdmin sådan at du kan administrere og redigere i dine databaser. For at tage backup af den database som din blog er tilknyttet, skal du klikke på databasen yderst til venstre. Efter at have gjort dette klikker du på ”eksporter” i den øverste menu hvorefter et nyt skærmbillede vil komme frem.

Her behøver du i bund og grund ikke at gøre det store udover at klikke fluebenet af, i boksen hvor der står ”send (download)”, hvorefter du trykker udfør. Din browser vil nu begynde at download en fil som du bagefter kan kopiere over i mappen med din dato. Du kan evt. omdøbe den til db.sql sådan at du i fremtiden er sikker på at det er din database.

Ønsker du at læse en meget detaljeret beskrivelse af hvordan du tager backup af din database kan det gøres ved at følge denne url:
http://codex.wordpress.org/Backing_Up_Your_Database
Når disse to trin er udført har du faktisk taget backup af din WordPress blog fuldstændig manuelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *