Harddiskens opbygning

Det fleste mennekser kender til ordet harddisk, og ved at det er rigtigt dårligt hvis denne går i stykker for så er alle filer på den væk. Dettes er også tildeles rigtigt, det er dog faktisk muligt at genskabe data selvom harddisken ikke er driftsikker eller køre stabilt. For at forstå hvorfor sådan en harddisk kan gå i stykker er det dog vigtigt at vide hvordan en harddisk er opbygget, hvorefter man vil være i stand til at høre og aflæse tegn på et muligt nedbrud. I dette indlæg skal vi kigge nærmere på den almindelige harddisk og ser altså bort fra de nye solid State diske som af gode grunde ikke er bygget på samme måde som en mekanisk harddisk.

20111110-190633.jpg

Det mest centrale i at kunne fostå hvorfor man skal tage backup af data på sin harddisk findes ved at kigge på harddiskens skiver. Disse skiver er lavet af metal og kan sammenlignes med en masse store cd’er. Sådanne cd kan blive slidt og ridset hvis man ikke passer på dem. Den hurtige læser vil så sige: den kan da ikke blive slidt hvis den altid sidder i cd afspilleren. Men jo det kan den faktisk. Harddiskens skiver sidder også hele tiden inde i harddiskens kabinet men disse bliver alligevel slidt. Dette skyldes tildeles den højre hastighed som disse skiver drejer rundt med, men også hvor langt tid de køre og hvor ofte du tænder og slukker for din computer og dermed din harddisk. En billig hjemme hardisk holder i gennemsnitligt 3 år, før den begynder at melde fejl. Mange harddisken kan dog køre langt over disse tre år, man skal bare være opmærksom desto ældre den bliver.

Lyt og læs!
Har man arbejdet med EDB længe nok, til at have oplevet harddisknedbrud, begynder man at blive opmærksom på hvordan ens harddisk lyder og opføre sig.  Oplever man at disken udstøder en regelmæssig rumlen, re det nok på tide at overveje at skifte disken ud. Et andet typisk tegn på svaghed fra harddisken er regelmæssige klik, eller fejl når man prøver at skrive og læse til/fra disken. Disse tegn betyder selvfølgelig ikke at disken går ned inden for en time eller to, men er blot svaghedstegn. Ønsker man en fuldstændig statistik over hvordan disken køre, skal man overveje at opsætte SMART information på harddisken. I disse data kan man se alt om disken, som f.eks. hvor længe den har kørt, hvor mange fejl der har været osv.

Kan jeg ikke sikre for disk nedbrud med raid?
Mange vil sige af de har sikret sig mod harddisk nedbrud ved at lagre alt deres data i et raid array. Dette er dog langt fra en garanti for at der ikke kan ske grimme ting på filerne på disken. En typisk fejl folk begår når de skal købe harddisken til et nyt raid array er at købe to diske fra samme forhandler. Dette betyder ofte at harddiskene kommer fra samme sending fra producenten, hvorved der er større chance for at diskene står af på samme tid. Dette kan man gardere sig mod ved at købe den ene harddisk fra en butik i f.eks. Danmark og den anden disk fra en butik i udlandet. Disse diske vil med større sandsynlighed komme fra to forkskellige sendninger.
Misfortstå nu ikke dette og tro at du skal købe to forskellige harddisken. Stort set alle raid systemer køre bedst med ens harddiske, og det frarådes direkte at lave raid med harddiske af forskellig størrelse.

Min harddisk er allerede død, hvad gør jeg?
Er det hele allerede forsent, harddisken vil ikke starte, og alle feriebillederne ligger på. Ja det er surt, men her skal du lige slå koldt vand i blodet og tænke dig om hvad du gør. Det første man vil gøre er at søge på Google, hvorefter de finder en masse syge og raske forslag til hvordan harddisken kan redes eller i hvert fald de data som ligger på. Inden man kaster sig ud i disse forslag, som f.eks. kan lyde: “Smid harddisken i ovnen i 7 minutter ved 50 grader”, skal man overveje sine egne kompentencer og vigtigheden i at få data genskabt. Selvom et foreslag som dette, med opvarmning, faktisk kan virke, er der meget andet som kan gå galt, og man skal vide hvad man laver.
Har man ikke modet på at prøve at får liv i den gamle 3.5″ madpakke af en harddisk, findes der et hav af steder på nettet hvor man kan sende sin harddisk hen, hvorefter et professionelt firma vil sparke liv i de gamle skiver og tage en sikkerhedskopi af filerne på drevet. Denne løsning er i manges tilfælde den bedste, med mindre du virkelig er skarp til at rode med harddiske :D. Et hurtigt besøg på google gav mig f.eks. denne side: http://www.pad-dataservice.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *