Time Capsule alternativer

Siden Steve Jobs overtog jobbet som direktør for Apple er der virkelige sket fremskridt for den amerikanske teknik producent. Det er ikke bare ipods og smarte telefoner som er bliver langet over disken i de lokale it forretninger, også Macbooks og iMacs er blevet ekstremt populære over de seneste par år. Selvom Apple pryder de små priskilte med priser langt over hvad man betaler for en almindelig Windows maskine, er der massere salg i deres produkter og med så mange Mac computere hjemme i stuerne er der selvfølgelig et massivt behov for backp af disse maskiner. Selvom man betaler i dyre domme for en computer med det lille (I virkeligheden rimelige store) Apple logo på bagsiden, kan sådan en computer jo fejle og gå ned ligesom alle andre elektroniske ting.
Derfor er det altid vigtigt at foretage jævnligt backup af sin computer, og dette har Apple selv udviklet en løsning til.
Denne løsning hedder TimeMachine og for at anvende dette program skal man bruge en ekstern harddisk til at lagre sine backup filer på. Dette kan man købe for små penge i storset alle elektronik forretninger, men ikke nok med det har Apple også udviklet et produkt kaldet Time Capsule som du kan tilknytte til dit hjemmenetværk ved hjælp af det trådløse internet eller ved hjælp af et almindeligt ethernet kabel.
Har du læst mit indlæg om backup ved hjælp af en NAS server, ved du at Time Capsule fungere lidt på samme måde, og derfor har vi valgt at skrive dette indlæg, sådan at vi kan finde ud af om der er nogle bedre, billigere og ikke mindst mere brugervenlige produkter end Time Capsule på markedet, som har den indbyggede TimeMachine funktion.

Har du selv en NAS server som du bruger til at foretage backup af din/dine Apple computere er du meget velkommen til at benytte vores splinternye kommentarfelt til at skrive om dine erfaringer i forhold til dette. Vi vil selvfølgelig også meget gerne høre mere fra jer derude som faktisk anvender Time Capsule til at foretage backup, da vi her på siden ikke selv har haft adgang til produktet.
Vi glæder os til at høre fra jer, og så er det tid til det rigtige indlæg:

Time Capsule og dens egenskaber
Apple har som jeg også nævnte tidligere været kendt for priser i den absolut høje ende og derfor er det super interessant at finde ud af om man kan finde en NAS server til billigere penge, med samme eller flere funktioner.

Pris: 2200 kr. eller 3700 kr. (Priser hentet på Apple store)
Plads: 2 TB eller 3TB
Ethernet hastighed: 1 gbit/DuelBand Wireless
Funktioner: Deling af en printer, brug som trådløst netværk, backup, (Så er der vist ikke flere funktioner)

Som du kan se ovenfor har Time Capsule ikke de store funktioner udover at kunne tage backup og fungere som hjemmets router.  Dette er ikke mange funktioner, prisen taget i betragtning, men tilgængel får du det flotte Apple logo på toppen af din lille boks, som du alligevel gemme væk i kosteskabet eller kælderen hvor du jo har din router og dit modem stående i forvejen.

En 2 TB harddisk kan ca. indeholde 512000 sange, hvis de ca. fylder 4 mb stykket.
En 3 TB harddisk kan ca. indeholde  768000 sange, hvis de ca. fylder 4 mb stykket.

Apple Time Capsule
Du skal gøre op med dig selv om du vil betale de ekstra penge for en Apple Time Capsule som du alligvel ikke skal bruge til andet end at have stående gemt i huset, eller om du vil spare penge på en NAS server med flere funktioner.

Alternativ 1 – NAS fra Synology

Pris: 947 kr. (Proshop)
Funktioner: Download station, Audio station, iTunes server, Disk station manager, server sikkerhedsmanager, skriverbordssikkerhedskopiering (Herunder TimeMachine), IP kamera overvågning, Printer server, USBCopy, Photo Station, Web station, iPhone Apps (Der er så mange funktioner at du kan læse mere på synologys hjemmeside).

Da en NAS server ikke som standard indeholder nogle harddisk skal man selvfølgelig ud at købe sådan en bagefter. Denne NAS er forholdsvis billig og kan derfor kun indeholde 1 harddisk. Dette er i manges tilfælde nok, da en harddisk i det 21. århundrede kan indeholde hele 3 TB eller 3000 GB. Dette er lige så meget som den største Time Capsule fra Apple.

En harddisk på 3 TB som passer i denne server koster 2215 kr. hvilket betyder at den samledet pris på en Synology DS110J vil være 3162 kr. Nu sidder du sikkert og tænker: Dette er da ikke meget billigere end Time Capsule, men her skal du huske at tænke på de mange ekstra funktioner som der er i en NAS server. En NAS kan både streame video, film, musik og meget andet til din computer og kan samtidig bruges som hele familiens centrale lager station. Ønsker du at kaste dig ud i at sætte din egen overvågnings løsning op i huset, kan denne server også hjælpe dig med dette. Du har med andre ord for 3000 kr. en perfekt server til at varetage hele familiens datalager inklusiv musik, film, spil og vigtigst af alt kan den selvfølgelig tage backup af din Mac ligesom en Time Capsule. Denne løsning er klart at foretrækker frem for en Time Capsule.

Med en 2 TB harddisk i denne NAS server vil den samlede pris ca. være 2847 kr.
Med en harddisk på 1 TB vil den samlede pris ca. være 1794 kr.

Når du vælger at købe en NAS server uden indbygget harddisk har du faktisk mulighed for selv at bestemme hvor meget plads den skal have. Derfor kan denne løsning komme helt ned og koste omkring de 1100 kr. Dette er ikke meget men selvfølgelig har du heller ikke så meget plads.
Alle priserne som jeg har fundet til denne NAS server er baseret på Hitachi harddiske med 7200 omdrejninger i minuttet. Dette er faktisk nogle forholdsvis dyre harddiske, og priserne kan derfor være endnu mindre, hvis du vælger at købe nogle diske af et andet mærke eller med færre omdrejninger. Jeg anvender selv harddiske med 5400 omdrejninger i minuttet i min egen NAS server, da disse spare strøm og desuden er endnu billigere i indkøbspris. Der er derfor adskillige hundrede kroner at spare ved at købe en NAS server med flere funktioner frem for en Apple Time Capsule.

Priserne på harddiskene er hentet fra Pricerunner.

NAS serveren fra Synology er brugt som et eksempel på hvor billigt du kan finde et alternativ til Apples Time Capsule, som faktisk både er billigere og har langt flere funktioner. Den eneste ulempe ved en NAS server er at den ikke kan fungere som router og at den ikke har det lille æble på toppen ligesom Apples hellige produkter. Designet spiller for mig dog ingen rolle, da sådan en server ofte bliver gemt væk i skabet eller et sted hvor man ikke lægger mærke til den. NAS serveren er derfor det bedste alternativ, hvis man overhoved fik den dumme idé at overvejen en Time Capsule.

Denne NAS server fra Synology, er en af de billigste på markedet og er efter min mening heller ikke helt grim


Alternativ 2 – Den skrabede
Er der kun en Mac i hustanden er der ingen grund til at ofre penge på en Time Capsule og skal du slet ikke bruge de mange funktioner som gemmer sig bag kabinettet på en NAS server, kan det letteste og billigste være at købe en helt almindelige ekstern harddisk, som fås til tæt på de 100 kr.
Denne harddisk kan ikke bruges overnetværket men sættes til computeren ved hjælp af et almindelige USB stik og derefter kan man foretage sin TimeMachine backup. Med mindre man er ejer af en stationær Mac eller altid har sin eksterne harddisk siddende i computeren kan denne backup dog ikke foretages automatisk med mindre den eksterne harddisk er tilsluttet direkte i computeren. Dette er ulempen ved dette produkt, hvor både Time Capsule og en NAS server er foran på dette punkt.

Denne Lacie Rikiki, på 320 GB koster faktisk kun 325 kr. hvilket for mange er nok til at tage backup af hele computeren og med en besparelse på 1875 kr. er dette et fint produkt til den studerende eller brugeren uden de store krav til at komme i gang med backup af sin mac.

Denne harddisk er faktisk meget lille og kan derfor nemt tages med på farten. Desuden får den strøm via. USB kablet sådan at man ikke skal have en stikkontakt i nærheden for at bruge harddisken.

14 svar til “Time Capsule alternativer”

 1. Jimmy Avatar
  Jimmy

  Hej har selv en tc. og den holder mere end 2 år.
  Nubruger ejg den mest til at streame film, musik og billeder rundt i huset. Har 3 børn med tv der streamer fra min tc, det samme gør vi i stuen.
  Dvs. for mig virker den som en nas. og 2200 er ikke meget for en komplet løsning. en god router koster jo også penge.
  en boks fylder ikke meget kontra 2-3.

 2. […] skalaen. Er du mod alt forventning ikke enig, synes jeg lige du skal bruge 5 minutter på at læse dette indlæg. Med disse priser har jeg personligt rimelig høje forventning til levetiden på de produkte rjeg […]

 3. gustav Avatar
  gustav

  Nu er det jo sådan at de fleste NAS server er baseret på et linux system så man kan jo altid selv installere en DHCP server sådan at den fungerer som router.

  Desuden har de fleste lidt dyrer modeller fra fabrikken en DHCP server installeret.

  Så jo – en NAS server kan sagtens være router.

 4. Niels LLüdemann Avatar
  Niels LLüdemann

  Det kan da godt være at du synes det er en dyr løsning og at en nas fra Synergy er billigere, men som du selv siger så har den ikke indbygget router og hvor er så besparelsen henne
  Niels

 5. gustav Avatar
  gustav

  Ja du har vel helt ret. Men igen det skal hele opvejes i forhold til budget. Dette er sikkert ikke noget problem for dig eller din forældre, men til f.eks. studerende eller lignende er en ekstern disk (forældet eller ej) en god løsning. :D

 6. Michael Johansen Avatar

  Faktisk bruger mine forældre ikke en TC. De har en lille pædagogisk NAS fra Western Digital – det er mig der bruger en AAE som light-backup-system :D

  Problemet med en ekstern harddisk er bare, at backup’en så ikke er automatiseret. Selvom det lyder banalt, skal man jo altså slutte den eksterne harddisk til computeren før det virker. I en travl og hektisk hverdag er det bare ikke noget jeg eller mine forældre gider. Jeg vil meget hellere hvile mig med avisen eller foran stuealteret end rejse mig for at finde den eksterne harddisk for så derefter at lave backup.

  Jeg er helt overbevist om, at der er mange, der har det sådan.

  Jeg har selv adskillige eksterne harddiske i husstanden, men det er YDERST sjældent de bliver brugt. På dem har jeg film, musik, billeder og lignende, men jeg har i virkeligheden de vigtigste af ovenstående på min NAS også. Faktisk så klarer jeg mig typisk med NAS’ens indhold, hvorfor? Fordi det er for træls og gammeldags med eksterne harddiske :D

 7. gustav Avatar
  gustav

  Helt sikkert :) – En eller anden form for backup er altid bedre end igen backup.

  For de penge dine forældre har betalt for en TC, kunne de dog igen have købt to, tre eller måske fire eksterne diske, som de kunne bruge til backup og andet spas.

  Men det er nok bare mig som er og forbliver ensporet (desværre en smule anti Apple) :D

 8. Michael Johansen Avatar

  I princippet ønsker man jo altid redundans, men ikke nødvendigvis for enhver pris. Hvis vi kan blive enige om, at den backup man HAR er den bedste af dem alle, så kan vi sikkert også blive enige om, at hvis teknikken bliver FOR teknisk, så vil der være alt for mange der slet ingen backup får lavet.

  Lad mig her bare tale om mine egne forældre, der er i slutningen af halvtredserne. De vil gerne have en backup, men de vil ikke have bøvlet. De vil have en løsning de selv kan administrere og det helt rigtige for dem har vist sig at være den enkle og stabile løsning. Hastighed, gadgets, yes-faktor og lignende betyder intet for dem.
  De ved samtidig også, at min bror og jeg har de vigtigste feriebilleder på vores systemer, hvilket yderligere styrker dem i deres tillid til den løsning DE har valgt.

  Jeg går meget ind for at gå med livrem og seler, men IKKE hvis det betyder at backup’en udebliver :)

 9. gustav Avatar
  gustav

  Du har helt ret – og ja der er ingen tvivl om at produkter fra Apple ofte er langt det nemmeste at konfigurere. Men i hvilket tilfælde ønsker man ikke redudans?

  Er bare nysgerrig :D

 10. Michael Johansen Avatar

  Hej igen

  Jamen jeg bruger en NAS til de tunge opgaver af flere årsager, hvor den væsentligste er redundans, redundans og redundans :)

  Du har ret i, at der findes routere med mulighed for tilslutning af en hdd, men jeg har bare aldrig set noget være så let at konfigurere som en TC/AAE.

  Den bedste backup er den man har og ikke den man tænkte på at få lavet ;)

 11. gustav Avatar
  gustav

  Hej Michael, tak for din kommentar.

  Som jeg ser det kan TC, stadig kun være en god mulighed for dem der er fuldstændig forelsket i designet. Man kan i dag få en lang række routere med usb indgang hvori man kan tilslutte en ekstern harddisk. Denne løsning er stadig mere fleksibel og kan fåes til langt under de 2500 man skal give for en TC.

  Hvordan er stabiliteten i sådan en Time Capsule? og hvorfor bruger du netop en NAS server til de tunge opgaver og ikke bare en TC?

  Mange Hilsner
  Gustav Svendsen

 12. Michael Johansen Avatar

  Hej Gustav

  Jeg er såmen enig med dig i, at Apple TC er lidt skrabet og meget dyr. MEN jeg er ikke enig i, at det ikke kan være en glimrende løsning for mange.
  Hvis man primært har behov for at have en backupmulighed til de filer, der iøvrigt ligger på computeren er TC en nem og ligetil løsning, for dem der ikke er så teknisk interesserede.
  Faktisk benytter jeg selv en Airport Extreme, altså en TC blot uden indbygget harddisk til denne type lette opgaver. Ved siden af har jeg så en redundant NAS-løsning til de tungere backupløsninger.

  I hvert fald er en TC en 100% bedre løsning end en ekstern harddisk tilsluttet computeren med USB. Det forholder sig sådan af flere grunde, hvor de væsentligste må siges at handle om hastighed, stabilitet og automation.

  Glædelig jul

 13. gustav Avatar
  gustav

  Hej Morten.
  Som sådan har jeg ikke noget mod Appel, men netop på dette område forstår jeg ikke hvad der får folk til at investere i netop en TimeMachine. Svaret må findes i folks tillid til at Apple laver noget ordentlig og fordi de ikke gider sætte sig in di andre løsning.

  Dette indlæg, var ment som en oplysning til folk om at der altså findes andre og bedre produkter på markedet.

 14. Morten Avatar
  Morten

  Det fremgår tydeligt at du ikke bryder dig om apple. meget saglig anmeldelse

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *