Joomla backup med Akeeba

Er du en af de brugere som til tider også læser med på min personlige hjemmeside ved du måske at jeg tidligere har berørt netop dette emne. Da denne blog er mere specifik og artiklen (find den her) var meget overfladisk, synes jeg det vil være på sin plads at skrive lidt om mulighederne for backup af Joomla med Akeeba.

Til dig som ikke har hørt ordet Joomla før, er der med stor sandsynlig ingen grund til at læse videre. For at tilfredsstille den nysgerrige læser skal det nævnes at Joomla er et CMS (Content Managment System). Et sådan system bruges til at opbygge og kontrollere hjemmesider. Specielt Joomla egner sig til større hjemmesider/portaler som oftes indeholder en stor mængde vigtige informationer i databasen samt en række tunge og ligeledes vigtige fysiske filer på serveren. Har du en hjemmeside opbygget i netop Joomla og har du ikke allerede en metode til backup, vil jeg derimod råde dig til at læse videre.

Akeeba er en komponent til Joomla som kan bruges til at tage manuelt eller automatisk backup af din hjemmesides database samt filer. Herunder ses en kort oversigt over de muligheder du har med Akeeba backup.

  • Backup af samlet hjemmeside til formaterne .zip eller .jpa
  • Automatisk split af backup arkiver.
  • Backup til ekstern server
  • Automatisk tidsstyret backup.
  • Email notifikation ved successful backup.
  • Ajax interface.
  • Log filer til belysning af backup processens forløb.

Som du kan se ovenfor er mulighederne mange med Akeeba, hvilket også er grunden til denne komponent betragtes som den bedste og mest anvendte til backup af Joomla hjemmesider. Jeg har selv Akeeba installeret på en Joomla hjemmeside med en størrelse på omkring 2.5 Gb. Selvom dette er et forholdsvist stort website med mange billede og video filer har Akeeba ingen problemer med at tage backup af siden.

Selvom det umiddelbart kan virke mest sikkert at vælge at gemme sin backup data som zip filer, er der også en god pointe i at anvende Akeeba’s eget filformat .jpa. I denne filtype gemmes både database og filer i en stor fil eller mindre små filer som kædes sammen hvis din hjemmeside er for stor. For at genskabe sin hjemmeside fra backupfilen skal man bruge Akeeba’s kickstarter applikation. Filerne til Kickstart samt backup filen uploades til et webhotel eller en webserver hvorefter man besøger siden. På hjemmesiden vil man blive guidet igennem en nem og hurtig installation’s process og inden man får set sig om har man genskabt en hel hjemmeside. Med valget af jpa som fortrukne backup filformat følger selvfølgelig også en række ulemper. Blandt andet er det som udgangspunkt ikke muligt at udpakke filarkivet på sin egen computer sådan at man kan genskabe enkelte filer. Dermed er man også tvunget til at bruge Akeeba Kickstart til at udpakke og genskabe sit website.

Akeeba har et hav af konfigurationsmuligheder. Mange af dem er advancerede, så er du bare almindelig Joomla bruger anbefaler vi du lader dem stå som anbefalet ved installation.
Akeeba har et hav af konfigurationsmuligheder. Mange af dem er advancerede, så er du bare almindelig Joomla bruger anbefaler vi du lader dem stå som anbefalet ved installation.

Selvom jeg selvfølgelig gerne ville bruge min tid på at guide jer brugere gennem opsætningen og anvendelsen af Akeeba, finder jeg ingen grund til det. Flere andre steder på nettet har andre brugere af Akeeba nemlig optaget både videoer og skrevet toturials om hvordan man brugere programmet. Herunder er en video som du helt sikkert vil få gavn af hvis du ønsker at bruge Akeeba.


Klik her for at besøge Akeebas hjemmeside

 

Ét svar til “Joomla backup med Akeeba”

  1. Simon Avatar
    Simon

    Absolut fremragende gennemgang. Tak for det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *