Test din backup metode før brug!

Efter lang tid med stilhed her på bloggen er det blevet tid til endnu en lille skrivelse om hvorfor det er så vigtigt at teste sin backup metode inden man anvender den i praksis.

Mange ved godt hvor vigtigt det er at tage backup af sine data, og sætter sig derfor ved sin computer og finder den bedste backup metode på google. Søger man på “backup” på Google dukker der mere end 76 millioner søgeresultater frem, og man skal selvfølgelig vælge sin metode med omhu og ikke bare vælge det første og bedste program.

Derfor skal du teste programmet/metoden inden brug
For mange år siden, ønskede jeg at opsætte et program på min computer som automatisk ville tage backup af mit website på nettet ved hjælp af en ftp adgang. Jeg ville derefter selv tage backup af min database. Inden længe fandt jeg et program på nettet som var gratis og havde et fint brugerinterface som for mig var nemt at forstå.

Der gik ikke mange minutter før jeg havde installeret programmet og opsat det til at gemme i min backup mappe, før jeg trykkede på knappen kør og en første backup var i gang.

Da min backup var færdig kiggede jeg i min mappe på computeren hvor jeg så at hele mit website nu lå som forventet. Mappen jeg havde valgt at gemme i, var dog kun midlertidig så jeg slettede den igen, ikke bare til papirkurven men fuldstændig permanent. (Dette kan gøre direkte i Windows ved at trykke shift+delete). Da jeg derefter vil tage endnu en backup, dog til den rigtige mappe, var min FTP fuldstændig tom og jeg havde ikke sat programmet op til at kopiere men at flytte mit websted. FUCK, det var ikke smart tænkte jeg, men der var ikke noget at gøre og endten skulle jeg kontakte min hosting udbyder og bede om en backup, eller selv prøve at foretage recovery af min harddisk, hvor jeg havde den midlertidige backup.

Har du læst min lille skrækhistorie om hvordan en backup process hurtigt og nemt kan gå galt, kan du nok selv regne ud hvad jeg vil konkludere ud af dette indlæg. Nemlig at man altid skal teste sin backup procedure med noget dummy data, inden man vælger at sætte den i “produktion” og anvende den i real life.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *